Tiesitkö, että Etelä-Koreassa juhlitaan uutta vuotta kaksi kertaa vuodessa? Korealaiset juhlivat länsimaalaisten tapaan kalenterivuoden vaihtumista 31. joulukuuta, mutta vielä isommin vietetään kuukalenterin mukaan vaihtuvaa vuotta tammi-helmikuussa. Tänä vuonna vuosi vaihtuu kuukalenterin mukaan tiistaina 2. helmikuuta. Alkaa tiikerin vuosi 2022.
Vaikka korealaista uutta vuotta juhlitaan samaan aikaan kiinalaisen uuden vuoden kanssa (paitsi kerran seitsemässä vuodessa), kuuluu korealaiseen uuteen vuoteen omat vuosisatojen aikana muotoutuneet perinteet.
Korealainen uusivuosi on nimeltään Seollal, 설날; Lunar New Year’s Day ja suomalaisittain se ääntyy parhaiten ”sollal”.
Kolme päivää kestävä uusivuosi on Etelä-Koreassa yksi vuoden merkittävimmistä juhlapyhistä, jota perinteisesti juhlitaan perheen ja sukulaisten kanssa. Usein näinä päivinä – etenkin uuden vuoden aattona – kaupat ja ravintolat ovat suljettuina.
Kuva HaB Korea
Miten korealaiset sitten juhlivat uutta vuotta?
Pukeudutaan Hanbok -kansallispukuun
Uudenvuoden aikana monet korealaiset pukeutuvat kauniin värisiin ja kuvioituihin kansallispukuihin.
Korean kansallispuku on nimeltään hanbok. Hanbokiin pukeutuminen ei ole pakollista, mutta viime vuosina siitä on tullut taas trendikästä.
Jos olet katsonut esimerkiksi Netflixistä yhdenkin historiallisen k-draaman (korealaisen TV-sarjan), olet saattanut huomata kuninkaallisten ja rikkaiden hahmojen pukeutuneen silkistä valmistettuihin, värikkäisiin ja koristeltuihin pukuihin.
You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Videolla korealainen näyttelijä Song Il Guk ja kolmoset sekä UFC-taistelija Choo Sung Hoon ja hänen tyttärensä valmistautuvat uuteen vuoteen. Videon kesto 00.05:51.
Kunnioitetaan edesmenneitä esivanhempia Charye-rituaalin kautta
Korealaisen uuden vuoden virallisena juhlapäivänä perhe tai koko suku kokoontuu saman katon alle jo heti aamusta. Kylään tulevat sukulaiset tuovat tuliaisena lahjoja, kuten ruokaa.
Esi-isiä ja esiäitejä kunnioitetaan uutena vuotena tarjoamalla myös heille ruokaa. Kaikki perheen jäsenet yhdessä valmistavat tarjottavia ruokalajeja ja kattavat ne pöydälle. Tämän jälkeen seisotaan pöydän ääressä ja kumarretaan vuorollaan esivanhemmille. Ensiksi kumartavat perheen vanhimmat ja viimeisenä nuorimmat.
Kuva the misty sity blog
Kumarretaan suvun vanhimmille ja saadaan rahaa
Sukulaiset kumartavat vuorollaan suvun vanhimmille sekä omille vanhemmilleen. Korealaiset kutsuvat tätä lattialla tapahtuvaa uuden vuoden kumarrusta nimellä Sebae (세배).
Kummarruksen jälkeen vanhemmat ja sukulaiset usein antavat nuorille lapsille vastalahjaksi rahaa ja viisauksia uudelle vuodelle. Rahalahjojen vuoksi Seollal onkin monien korealaisten lasten lempijuhla.
Uutena vuotena lapset kumartavat vanhemmilleen ja isovanhemmat sekä muut vanhemmat sukulaiset antavat lapsille uuden vuoden rahaa värikkäissä silkkipussukoissa tai kirjekuorissa.
Kuva Visit Korea
Syödään hyvää ruokaa ja vanhennutaan vuodella
Korealaisen uuden vuoden päivänä korealaiset syövät Tteokguk (떡국)-nimistä keittoa. Tteokguk on tehty viipaloiduista riisikakuista ja usein keitossa on mukana myös lihaa, merilevää sekä kananmunaa.
Vanhan kansan tapojen mukaan tteokguk tuo hyvää onnea uudelle vuodelle ja sopan syötyään kaikki vanhenevat yhden vuoden. Tämän takia vanhemmat korealaiset saattavat vitsaillen tiedustella muiden ihmisten ikää kysymällä kuinka monta kulhollista tteokgukia he ovat syöneet.
Kuva @mistyyoon | @mmmoustik
Muita uuden vuoden ruokia ovat Sanjeok (산적; liha-kasvisvartaat), Buchimgae (부침개; korealaiset, suolaiset pannukakut) sekä perinteiset jälkiruoat kuten Yakgwa (약과; Hunajakeksi), Hangwa (한과; perinteisiä makeisia) sekä Injeolmi (인절미; Mochi-tyylinen riisikakku, joka on peitetty jauholla).
You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Videolla joanday valmistautuu uuden vuoden viettoon ja valmistaa tteokgukia. Videon kesto 00:08:53.
Pelataan perinteisiä pelejä ja leikkejä
Perinteiset pelit ja leikit ovat olleet osana korealaista uuden vuoden juhlintaa jo vuosisatojen, ellei jopa vuosituhansien ajan.
Pojat ja miehet lennättivät usein leijoja uuden vuoden päivästä ensimmäiseen täysikuuhun asti. Ensimmäisen täysikuun päivänä leijat lennätettiin korkealle taivaalle, minkä jälkeen naru leikattiin poikki, jotta leija saattoi viedä pois huonon onnen.
Tytöt ja nuoret naiset puolestaan leikkivät kiikkulaudan tapaisella laudalla, jonka kummassakin päässä oleva lentää vuorotellen ilmaan.
Nämä ulkoleikit ovat jo jääneet historiaan, mutta yksi peli, jota pelataan vieläkin, on Yut Nori (윷놀이). Se on eräänlainen lautapeli, jossa on neljä puista keppiä kahden nopan sijasta. Pelin pääidea on saada kaikki pelilaudalla olevat omat pelinappulat maaliin ensimmäisenä.
Yutnori-lautapeli. Kuva dohobu.org
Vanhoja korealaisia uskomuksia
Ennen muinoin korealaiset keksivät paljon uskomuksia, joihin suuri osa kansasta uskoi. Monet vanhoista uskomuksista liittyivät kuukalenterin uuden vuoden ensimmäiseen päivään. Uskottiin, että viljapussin kuljettaminen talon ulkopuolelle uuden vuoden aattona tarkottaisi sitä, että talouden rikkaudetkin lähtisivät mukana.
Oli myös rajoituksia naisten liikkumisen suhteen, sillä uskottiin, että naisen saapuminen vieraaseen taloon toisi huonoa onnea.
Lisäksi uuden vuoden onnen tai epäonnen uskottiin määräytyvän sen mukaan, kuuliko aamulla harakan vai variksen äänen. Harakka toi hyvää onnea ja varis huonoa onnea. Kuten länsimaissakin uskotaan tänä päivänä uskomuksiin ja horoskooppeihin, perinteisiin uskomuksiin uskotaan Koreassa ihmisestä rippuen enemmän, vähemmän tai ei laisinkaan.
Miksi vuosi 2022 on tiikerin vuosi?
Jokaista vuotta edustaa yksi kahdestatoista eläinkunnan horoskoopista. Nämä ovat eläinjumalia, jotka tunnetaan nimellä Sibijisin (십이지신; vapaasti käännettynä 12 jumalaa).
Horoskoopit kiertävät 12 vuoden sykliä. Ennen vanhaan uskottiin, että nämä 12 jumalaa vaikuttavat henkilön kohtaloon ja luonteeseen. Nykypäivänä monet korealaiset tarkastavat vuosittaisen horoskooppinsa huvin vuoksi vertaillakseen niitä kaverien kanssa keskenään.
.
.
새해 복 많이 받으세요 = Hyvää uutta vuotta!
[saehae bok mani badeuseyo]
.
.
SIIRRY VERKKOKAUPPAAN
.
.
Bearel – Korealaista kosmetiikkaa vuodesta 2016. Olemme suomalainen korealaisten ihonhoitotuotteiden ja meikkien maahantuoja, jakelija ja verkkokauppa. Haluamme tarjota sinulle korkealaatuisia ihonhoitotuotteita ja meikkejä, joiden avulla voit parantaa ja ylläpitää oman ihosi kuntoa. Tavoitteemme on pitää sinut ajan tasalla Korean uusimmista trendeistä ja parhaimmista innovaatioista, mutta tutustuttaa sinut myös tarkemmin korealaiseen kulttuuriin sekä ihonhoidon saloihin.