Toimitus 4,90€    |    Oma tili        |    Toivelista

Korealaisen ihonhoidon ABC: tätä termit tarkoittavat

Korealaiseen kosmetiikkaan tutustuessa useimmat kohtaavat uudenlaisen rutiinin lisäksi ison joukon erilaisia termejä ja sanoja, jotka ovat länsimaisen ihonhoidon käyttäjälle täysin tuntemattomia. Vieraista ainesosista erikoiselta vaikuttaviin termeihin, kuten whitening – k-kosmetiikan maailma voi aluksi tuntua hämmentävältä. Siksi olemme koonneet tähän artikkeliin sanastoa, jonka avulla saat paremmin selkoa korealaisesta ihonhoidosta, jolloin sopivien tuotteiden löytäminenkin helpottuu!

Näin luet sanastoa

Termit on järjestetty aakkosjärjestykseen. Kunkin termin yhteydessä on englanninkielinen nimi sulkeissa, esim. (hyaluronic acid): tällä nimellä ainesosat ilmenevät tuotteiden nimissä ja ainesosalistoissa. Halutessasi voit etsiä termiä koneen CTRL/COMMAND + F -toiminnolla.

A

AHA (alpha hydroxy acid): Luonnosta lähtöisin olevia hedelmähappoja. Käytetään usein kuorivissa tuotteissa. Hedelmähapot kuorivat kuolleet ihosolut pois ihon ylimmältä kerrokselta, tehden ihosta tasaisemman, sileämmän ja pehmeämmän. Alpha hydroxy acids eli AHA-happoja on kuusi erilaista, jotka sopivat erityyppisille ihoille. Hapon molekyylin koosta riippuu sen kyky imeytyä ihoon ja kuoria ihoa. Mitä pienempi molekyylikoko, sitä helpommin se pääsee imeytymään ihoon ja sitä tehokkaampi se on kuorimaan ihoa. AHA-happoja sisältäviä tuotteita tulisi aina käyttää vain iltaisin, sillä ne herkistävät ihoa auringonvalolle. Samasta syystä tulisi myös aina muistaa käyttää aurinkosuojaa, kun ihonhoitorutiini sisältää happoja.

Aloe vera: Ihoa rauhoittava ja kosteuttava ainesosa, jota saadaan aloekasvin lehdistä. Geelimäinen mehu on laajasti ihonhoidossa käytetty ainesosa, ja sitä on myös mahdollista ostaa lähes puhtaana. Sopii herkistyneelle ja ärtyneelle iholle, kuten auringon polttamalle iholle sekä rauhoittamaan hyttysen piston aiheuttamaa kutinaa.

Ampulli (ampoule): Termejä ampulli ja seerumi käytetään usein sekaisin, mutta ampullilla tarkoitetaan korkean pitoisuuden omaavaa seerumia, joka soveltuu erityisesti kuuriluontoiseen käyttöön. Korkealla pitoisuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että tuote sisältää runsaasti vaikuttavaa ainesosaa. Ampullin koostumus on usein vesimäinen ja ohut sekä nopeasti imeytyvä.

B

BB-voide (BB cream) tulee sanoista Beauty Balm tai Blemish Balm. Se on meikkipohjatuote, joka on peittävyydeltään sävyttävän päivävoiteen ja meikkivoiteen välimaastossa. BB-voiteissa iho-ongelmien peittäminen ja ihon tasoittaminen yhdistyvät hoitaviin ainesosiin. BB-voiteet pitävät myös usein sisällään aurinkosuojan ja levittyvät parhaiten sormin tai sienellä levitettynä.

BHA (beta hydroxy acid eli salisyylihappo, salicylic acid) imeytyy ihohuokosiin ja kuorii niistä kuolleita ihosoluja ja ylimääräistä talia, näin ehkäisten mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien syntymistä. Salisyylihappo sopiikin epäpuhtauksiin taipuvaiselle, sekaiholle ja rasvoittuvalle iholle. Aivan kuten AHA-happojen kanssa, tulisi myös BHA-hapon kanssa käyttää aurinkorasvaa, sillä sen vaikutuksesta iho on herkempi auringonvalolle.

C

Centella asiatica eli cica, suomeksi rohtosammakonputki, on korealaisessa kosmetiikassa hyvin suosittu raaka-aine. Rohtosammakonputki sopii erityisesti epäpuhtaalle iholle sen ihoa puhdistavien ja rauhoittavien vaikutusten ansiosta.

C-vitamiini (ascorbic acid) eli askorbiinihappo on tehokas antioksidantti, josta hyötyvät kaikki ihotyypit. Se taistelee vapaita radikaaleja vastaan ja kirkastaa ihoa samalla tasoittaen epätasaista ihonsävyä ja häivyttäen erilaisia pigmenttimuutoksia. Esimerkiksi itrushedelmissä esiintyvä C-vitamiini myös tehostaa ihon omaa kollageenin tuotantoa.

D

E

EGF (Epidermal Growth Factor) eli epidermaalinen kasvutekijä on tehokas anti-age -raaka-aine. Se stimuloi ihoa uudistamaan itse itseään. EGF siis silottaa hienoja juonteita ja ryppyjä sekä vaalentaa arpia ja esimerkiksi auringon aiheuttamia pigmenttimuutoksia.

Etanaseerumi (snail secretion filtrate) on kosteuttava ja ihoa uudistava raaka-aine. Kykenee uudistamaan ja vaalentamaan esimerkiksi aknearpia sekä iästä ja liiallisesta auringon valosta johtuvia pigmentti muutoksista. Soveltuu myös hyvin ikääntyvän ihon hoitoon, sillä ihoa uudistavan kykynsä vuoksi, se silottaa sekä hienoja juonteita että ryppyjä. Etanaseerumi sopii siis hyvin kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti ikääntyvälle iholle ja ihoille, joilla on muita erilaisia iho-ongelmia.

Essence eli hoitoneste on koostumukseltaan ja käyttötarkoitukseltaan kasvoveden ja seerumin välimuoto. Se levitetään iholle edellä mainittujen tuotteiden välissä. Hoitonesteet sopivat kaikille ihotyypeille. Hoitoneste kosteuttaa ihoa ja parantaa ihon tekstuuria, mutta ei jätä ihoa tahmeaksi. Miellyttävät hoitonesteet imeytyvät nopeasti ihoon ja voit kerrostaa niitä iholle useamman kerran. Essencet tehostavat seuraavien ihonhoitotuotteiden tehoa. Erilaisten hoitonesteiden avulla lisäät ihonhoitoosi helposti tehoa ja lisäkosteutusta.

F

Fysikaalinen aurinkosuoja perustuu ihoa suojaaviin mineraaleihin, jotka muodostavat iholle suojaavan pinnan. Tämä pinta heijastaa haitalliset säteet pois iholta. Fysikaalinen aurinkosuoja on heti suojaava, eli sen levittämisen jälkeen ei tarvitse odotella ennen aurinkoon menemistä. Varjopuolena fysikaalisissa aurinkovoiteissa on usein ns. white cast eli valkoinen kerros iholla. Korealaiset aurinkovoiteet sisältävät tyypillisesti sekä fysikaalisen että kemiallisen aurinkosuojan.

Fysikaalinen kuorinta sisältää pieniä, kuorivia rakeita, kuten sokerikiteitä, jotka kuorivat ihoa poistamalla kuolleen ihosolukon ihon pinnasta.

G

Galactomyces (galactomyces ferment filtrate) on fermentoitunutta hiivasientä, joka syntyy saken eli riisiviinan valmistuksen sivutuotteena. Fermentoituneet ainesosat ovat suosittuja Koreassa niin ruoassa kuin kosmetiikassa: fermentoitua kiinankaalia eli kimchiä syödään lähes jokaisella aterialla. Samalla tavalla myös useat kosmetiikkatuotteet sisältävät fermentoituneita ainesosia, sillä fermentointi auttaa ihoa hyödyntämään ihonhoitotuotteiden ainesosia paremmin.

Gingseng on perinteinen aasialainen rohdoskasvi. Gingseng-juurta käytetään niin ravinnossa kuin ihonhoidossa sen piristävän vaikutuksen ansiosta. Gingseng stimuloi ihon pienten verisuonten verenkiertoa, mikä vuorostaan vauhdittaa ihon kollageenisynteesiä eli kollageenin muodostumista.

Glykolihappo (glycolic acid) on AHA-hapoista pienimmän molekyylin omaava ja siksi myös tehokkaimmin ihoa kuoriva happo. Kaikista AHA-hapoista glykolihappo on yleisin ja kaikkein eniten käytetty.

Glyseriini (glycerin) on yksi yleisimmistä kosmetiikassa käytetyistä, ihoa kosteuttavista raaka-aineista, joka sopii kaikille ihotyypeille. Glyseriini sitoo kosteutta ihon pintaan ja vahvistaa ihon omaa suojakerrosta.

H

Heartleaf (herttaköynnösvehka / hoyttunia cordata) rauhoittaa ja puhdistaa ihoa. Kasvin lehdissä on tehopuhdistavia ominaisuuksia, mikä tekee herttaköynnösvehkasta suositun ainesosan aknen hoidossa.

Hunaja on erittäin kosteuttava, antibakteerinen ja antiseptinen raaka-aine. Se sopii hyvin kosteuttamaan kuivaa ihoa, ja antibakteeristen ominaisuuksiensa takia se soveltuu erittäin hyvin myös epäpuhtauksista kärsivälle iholle.

Hyaluronihappo (hyaluronic acid / sodium hyaluronate) on ihoa tehokkaasti kosteuttava raaka-aine. Hyaluronihapon teho perustuu molekyylin kykyyn sitoa itseensä jopa satakertaisesti oman painonsa verran vettä.

I

INCI, International Nomenclature of Cosmetic Ingredients tarkoittaa yhtenäistä merkintätapaa ja nimikkeistöä, jonka avulla kosmetiikkatuotteiden ainesosat merkitään ainesosaluetteloon. Ainesosien nimet ilmoitetaan pitkälti niiden kemiallisina, latinan- tai englanninkielisinä niminä. Ainesosat on järjestetty listaan suurimmasta pitoisuudesta pienimpään. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisenä listassa olevaa ainesosaa on myös tuotteessa eniten.

J

Jojobaöljy (jojoba) sisältää ikääntymisen merkkejä ehkäisevää E-vitamiinia. Puhtaana jojobaöljyä voi käyttää moneen, niin hiuksille kuin ihollekin.

K

Kaksoispuhdistus (double cleansing) on tehokas tapa poistaa meikit, aurinkovoide ja lika pois kasvoilta. Kaksivaiheisessa puhdistuksessa käytetään nimensä mukaisesti kahta eri tuotetta kasvojen puhdistukseen: ensiksi öljypohjaista balmia tai puhdistusöljyä, minkä jälkeen iho pestään toisen kerran vesipohjaisella puhdistusgeelillä tai -vaahdolla. Öljy liuottaa meikin, mutta pelkillään käytettynä se saattaa jäädä iholle rasvaiseksi kerrokseksi. Siksi kaksoispuhdistus viimeistellään vesipohjaisella puhdistustuotteella, joka pesee öljyn lisäksi jäljellä olevat meikin rippeet kasvoilta.

Kaoliini (kaolin) on savea, joka tasapainottaa talin tuotantoa ja vetää puoleensa epäpuhtauksia ihosta. Savea ja hiiltä on usein epäpuhtauksia ja rasvoittumista ehkäisevissä kasvonaamioissa.

Kemiallinen aurinkosuoja: teho perustuu siihen, että voiteen ainesosat imevät itseensä UV-säteitä ja muuttavat ne lämmöksi. Kemialliset aurinkosuojat ovat suosittuja, sillä ne levittyvät helposti ja ovat huomaamattomia iholla. Varjopuolena on se, että levityksen jälkeen on odotettava 30 minuuttia ennen aurinkoon menemistä. Korealaiset aurinkovoiteet pitävät tavallisesti sisällään sekä fysikaalisen että kemiallisen suojan.

Kemiallinen kuorinta (chemical peeling) hyödyntää esimerkiksi happoja kuolleen ihosolukon poistamiseen kuorivien rakeiden sijaan. Hellävarainen vaihtoehto esimerkiksi herkälle iholle.

Keramidit (ceramide): keramideja esiintyy luonnollisesti ihossa. Ne ovat rasvahappoja eli lipidejä, jotka ovat tärkeä osa ihon omaa suojamuuria. Keramidit siis vahvistavat ihoa ja auttavat sitä säilyttämään optimaalisen kosteustasapainon.

Kollageeni (collagen) on ihosta luonnollisesti löytyvä ainesosa, joka ylläpitää ihon kimmoisuutta ja nuorekkuutta. Kosmetiikassa käytettynä se tuo iholle kosteutta ja täyteläisyyttä samalla, kun se silottaa hienoja juonteita ja tekee ihosta nuorekkaamman näköisen. Kollageenin tuotanto laskee 25. ikävuoden jälkeen, minkä jälkeen sitä on hyvä sisällyttää ihonhoitorutiiniin sekä esimerkiksi ravintolisänä ruokavalioon.

Kuningatarhyytelö (royal jelly) ravitsee ja kosteuttaa ihoa samalla tehden ihosta kirkkaamman. Auttaa ihoa uudistamaan itse itseään, tehden ihosta sileämmän ja pehmeämmän. Kuningatarhyytelö on täynnä iholle tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja.

L

Lip tint: huulisävytteet ovat kenties tyypillisin huulimeikki korealaisessa kosmetiikassa. Tintejä on niin mattaisena kuin kiiltävänä koostumuksena, mutta kaikille lip tinteille yhteistä on se, että ne jättävät jälkeensä kevyen sävyn huulille myös sen jälkeen, kun varsinainen tuote on pyyhkiytynyt pois.

M

Maitohappo (lactic acid) on glykolihapon ohella käytetyimpiä AHA-happoja kosmetiikassa. Maitohappo stimuloi kollageenin ja keramidien tuotantoa. Se on myös hellävaraisempi kuin glykolihappo ja suosittu herkän ihon kuorija.

Mantelihappo (mandelic acid) on AHA-hapoista suuri molekyylisin eli se on myös kaikkein hellävaraisin happo. Sen on myös havaittu auttavan ihoa tuottamaan enemmän ihon omia luonnollisia öljyjä, joilla kosteuttaa ihoa. Siksi mantelihappo onkin erityisesti kuivalle ja herkälle iholle sopiva happo.

Mehiläisen myrkky (bee venom) on ihoa kosteuttava ja kollageenin tuotantoa stimuloiva raaka-aine, joka sopii erityisesti ikääntyvälle iholle. Sillä on myös antimikrobisia ja antibakteerisia ominaisuuksia.

N

Niasinamidi (niacinamide) eli B3-vitamiini toimii kirkastavana ja erilaisia pigmenttimuutoksia vaalentavana raaka-aineena. Se myös kosteuttaa ihoa ja kontrolloi liiallisen talin tuotantoa. Niasinamidi soveltuu siis esimerkiksi epäpuhtaalle iholle.

O

P

Pack = kasvonaamio. Pack-termiä käytetään usein korealaisen kosmetiikan naamioissa.

Peptidit (peptide) ovat pieniä proteiineja, joita on monia erilaisia. Niissä on monenlaisia hyötyjä ihonhoidossa, joten riippuu tuotteesta, millaisia hyötyjä mikäkin peptidilaji tuo.

Propolis eli mehiläisen kittivaha on antibakteerinen ja tulehdusta lievittävä raaka-aine. Mehiläiset valmistavat pihkamaista kittivahaa pesänsä aukkojen tilkitsemiseen ja desinfioimiseen. Eritysesti herkälle iholle ja epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle sopiva propolis rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa.

Q

R

S

Salisyylihappo (salisylic acid), ks. BHA

Seerumi (serum): Seerumin sanotaan olevan kaikista ihonhoitotuotteista tehokkain. Seerumissa on usein enemmän vaikuttavia aineita ja tehokkaita ainesosia kuin kosteusvoiteissa. Seerumissa molekyylit on usein pilkottu pienempään kokoon jolloin tehoaineet imeytyvät syvemmälle ihoon. Seerumi on tiivistetty täyteen aktiiviisia ainesosia, seerumi voi olla ampulli -muodossa vesimäisempää tai pumppupullossa geelimäistä. Käytä seerumia säännöllisesti kosteusvoiteen ja yövoiteen alla. Käyttämällä seerumia ihonhoitorutiinissasi saat nopeimmin tuloksia aikaan.

Skvalaani (squalane) valmistetaan ihonhoitotuotteisiin oliiviöljystä. Se on rasvaliukoinen ainesosa, joka pehmentää ja kosteuttaa ihoa.

Slugging on koreasta lähtöisin oleva ihonhoitotekniikka, jossa kasvot rasvataan kerroksella vaseliinia ennen nukkumaanmenoa. Termi tulee englannin kielen sanasta slug eli etana, joka kuvaa rasvaisen tuntuista lopputulosta, joka vaseliinin levityksestä syntyy iholle. Vaseliinin teho ei perustu kosteutta sitoviin ainesosiin, vaan siihen, että se ikään kuin lukitsee kosteuden iholle, jolloin kosteus ei pääse haihtumaan iholta yön aikana. Slugging on hyvä keino tehokosteuttaa todella kuivaa ihoa.

T

Taikapähkinä (witch hazel / hamamelis virginiana) on rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon pelastaja, mutta soveltuu myös hyvin herkälle iholle. Taikapähkinän antibakteeristen ja tulehdusta hoitavien ominaisuuksien lisäksi se auttaa pienentämään ihohuokosia, vähentää mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien muodostumista sekä rauhoittaa ärtynyttä ja kutiavaa ihoa.

Teepuu (tea tree / camellia sinensis) on erityisesti akneiholle sopiva raaka-aine. Sillä on antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi ihohuokosia supistava sekä tulehdusta lievittävä vaikutus. Sen antibkateeristen ja rauhoittavien ominaisuuksien takia vihreä tee soveltuu hyvin myös esimerkiksi rauhoittamaan hyttysen pistoksista aiheutuvaa kutinaa.

U

V

Vihreä tee (green tea) on tunnettu tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksistaan. Se rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa ja on suosittu raaka-aine esimerkiksi kangasnaamioissa.

X

Y

Yönaamio (sleeping mask/pack): korealaisessa kosmetiikassa yövoiteet ovat melko harvinaisia, sillä ne korvaa yönaamio. Yönaamion koostumus eroaa poispestävästä naamiosta (kuten esim. savinaamiosta) kevyellä ja hyvin imeytyvällä koostumuksellaan, joka ei tahmaa tyynyä. Yönaamio vaikuttaa läpi yön, ja aamulla iho tuntuu pehmeältä ja levänneeltä. Naamioita on sekä koko kasvoille että esimerkiksi silmänympärysiholle tai huulille.

Z


Korealaisen ihonhoidon ABC täydentyy aika-ajoin, ja sinä voit auttaa meitä täydentämään sanastoa! Kommentoi alle, mihin termeihin haluaisit selvennystä tai mitä listasta kenties puuttuu.

Jätä kommentti