Toimitus 4,90€    |    Oma tili        |    Toivelista

Näin hoidat ihon suojamuuria

Ihon suojamuuri on ihon pintakerroksen ihosoluja ympäröivä rasva-aine. Ihon pintakerroksen rakenteen voi ajatella muistuttavan tiiliä ja laastia, jossa ihosolut olisivat tässä tiilet ja ihon suojamuuri, eli rasva-aine, on laasti. Ihon suojamuuri suojaa ihoa kuivumiselta sekä ulkoisilta tekijöiltä.

Vaali suojamuuria

Jos ihon suojamuuri vaurioituu, ihosta pääsee haihtumaan kosteutta nopeammin. Iholta haihtuu kosteutta jatkuvasti ja siihen vaikuttaa suojamuurin lisäksi ilmankosteus sekä esimerkiksi se, oletko valveilla. Nukkuessa kosteutta haihtuu ihosta nopeammin. Hyvässä kunnossa oleva suojamuuri kuitenkin hidastaa kosteuden haihtumista iholta, jolloin iho saa pidettyä itsensä kosteana. Ihoa voi kosteuttaa myös ulkoisesti tai käyttää kalvon muodostavaa kasvovoidetta hoitamaan osittain suojamuurin tehtävää.

Sen lisäksi, että suojamuuri estää kosteuden haihtumista, estää se myös ulkoisten ärsykkeiden pääsyä ihon syvempiin kerroksiin tekemään tuhoaan. Tällaisia ärsykkeitä ovat esimerkiksi ilmansaasteet, lika sekä allergeenit. Ilmansaasteet voivat lisätä hapettumisen kautta DNA-vaurioita, lika voi aiheuttaa tulehdusta ihossa ja säännöllinen suojaamaton altistuminen allergeeneille voi aiheuttaa ihon allergisoitumista.

Mistä tunnistat vaurioituneet suojamuurin

Vaurioitunut suojamuuri oireilee monin eri tavoin. Iho voi olla herkempi ja se voi reagoida tuotteisiin, joihin ihosi ei normaalisti reagoi. Iholle tulee helpommin epäpuhtauksia, punoitusta, epätasaista ihonsävyä, ihovaurioita sekä kuivuudesta johtuen jopa ihon hilseilyä. Terve suojamuuri onkin terveen ihon peruspilari.

Ihon suojamuuri

Mikä vaurioittaa ihon suojamuuria

Ihon suojamuuri voi vaurioitua jo liian vahvasta pesemisestä. Liian korkea pH tai liian vahvat tensidit puhdistustuotteessa vaurioittavat tai jopa kokonaan poistavat ihon suojamuurin. Ihon peseminen vaikuttaa kyllä aina ihon suojamuuriin, mutta mikäli puhdistustuote on tarpeeksi hellävarainen, paikkaa kasvovoide menetettyä suojamuuria, kunnes suojamuuri pääsee palautumaan.

Myös liian vahvat aktiiviaineet tai niiden liian säännöllinen käyttö vaurioittaa ihon suojamuuria. Kuorivat hapot ovat yleisin syy vaurioituneeseen suojamuuriin, sillä moni huomaa hapoilla hyviä tuloksia ja päätyy siksi käyttämään niitä liian usein. Vahvoja happoja ei tulisi käyttää useammin kuin muutaman kerran viikossa. Myös liian nopea retinolin tai C-vitamiinin aloittaminen voi vaurioittaa ihon suojamuuria.

Tue suojamuuria

Usein kuitenkin ihon suojamuurin kuntoon vaikuttaa tekijät, joihin emme itse voi vaikuttaa. Siksi onkin myös tärkeää hoitaa ihon suojamuuria ihonhoitotuotteilla. Ihon suojamuuri koostuu pääasiassa keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista. Näitä lisäämällä, ihon suojamuuria voi paikata ja ihon kokonaisvaltaista terveyttä edistää.

Nämä kolme ainesosaa löytää helpoiten kasvovoiteesta ja nämä tulisikin löytyä jokaisen suojamuuriaan hoitavan kasvovoiteesta. Keramidit tunnistaa ainesosalistasta sanasta Ceramide. Ceramide NP on keramideista tärkein, sillä sitä ihosta löytyy eniten. Kolesterolin tunnistaa ainesosalistasta nimestä Cholesterol. Rasvahappoja voi olla lisättynä erikseen tuotteeseen, jolloin ainesosan nimi on jokin rasva-aine, kuten Stearic, Palmitic, Myristic jne. sekä Acid, eli happo. Rasvahappoja löytyy kuitenkin myös erilaisista öljyistä, joita on usein helpompi tunnistaa ainesosalistasta. Sheavoi, manteliöljy ja auringonkukkaöljy ovat kaikki yleisiä öljyjä, jotka voi tunnistaa kasvin nimestä.

Persikasta keramidejaSmuuti Skin Peach Barrier Cream

Hyvä esimerkki ihon suojamuuria tukevasta kasvovoiteesta on Smuuti Skinin uusi Peach Barrier Cream. Tästä voiteesta löytyy keramideja, kolesterolia sekä rasvahappoja. Voiteesta löytyy myös hoitavaa persikkauutetta ja voiteen keramidit ovat myös persikasta peräisin. Lisäksi voiteen B3- ja B5-vitamiinit tukevat ihon paranemista sekä ihonsuojamuurin toimintaa.

Ihon omaa rasva-ainetta muistuttava skvalaani voi myös paikata ihon suojamuuria. Skvalaani ei hapetu yhtä helposti kuin ihon oma rasva-aine, jolloin korvaamalla osan ihon omasta raskaasta rasva-aineesta kevyellä ja stabiililla skvalaanilla voi auttaa tukkeutumiin iholla.

Voiteen nopeasti imeytyvä ja kuohkea koostumus mahdollistaa sen, että kaikki ihotyypit voivat käyttää sitä. Voiteen ei siis pitäisi tukkia ihoa, tuntua raskaalta iholla tai jättää ihoa liian kiiltäväksi. Voide on myös hajusteeton, mikä on tärkeää, jos ihon suojamuuri on vaurioitunut.

 

Jätä kommentti