Toimitus 4,90€    |    Oma tili        |    Toivelista

Retinolin käyttöopas – esittelyssä COSRX retinolit

Kosmetiikan ja lääketieteen yhdistävän COSRX:än mullistavat retinolituotteet ovat vihdoin saatavilla Bearelista! Retinoli on ihonhoidon ihmeaine, sillä sillä voidaan vastata moniin eri vaivoihin ihon pintajuonteista akneen. Mutta mikä retinoli oikeasti on ja mitä se tekee? Miten aloittaa retinolin käyttö? Ja miten välttää ainesosan aiheuttama ihoärsytys? Ensinäkemältä ainesosan käyttö voi vaikuttaa tähtitieteeltä, joten keräsimme kattavan oppaan, jonka avulla retinolin käytön aloitus onnistuu helposti.

Mitä on retinoli?

Retinoli on tehokkain kosmetiikassa käytetty ainesosa juonteiden ja ikääntymisen merkkien hoidossa. Sen lisäksi se on yksi tutkituimmista ihonhoidon ainesosista. Se kuuluu retinoidien, eli A-vitamiinijohdannaisten luokkaan.

Retinoideja käytetään sekä kauneudenhoidossa, että lääketieteessä vastaamaan moniin eri ihonhoidon vaivoihin. Esimerkiksi retinolia vahvempaa retinoiinihappoa (tretinoiini ja isotretinoiini) käytetään aknen hoidossa reseptilääkkeissä ja retinolia kevyempää reseptivapaata retinyylipalmitaattia käytetään useissa anti-aging ihonhoitotuotteissa.

Mitä vahvempaa retinoidi on, sitä enemmän hyviä vaikutuksia sillä on, mutta samalla myös ihoärsytyksen mahdollisuus kasvaa. Retinoli on näistä reseptivapaista, ihonhoidossa käytettävistä johdannaisista tehokkain.

COSRX Retinoli

Ihon rakenne

Kollageeni on proteiini, joka muodostaa suurimman osan ihon rakennuspalikoista pitäen ihosoluja yhdessä. Se on vastuussa ihon joustavuudesta ja vahvuudesta.

Kollageenin muodostuminen (kollageenisynteesi) alkaa kuitenkin hidastua jo kahdenkymmenenviiden ikävuoden jälkeen. Kollageenisynteesiä hidastaa myös muun muassa huonot elintavat, UV- säteilylle altistuminen, tupakoiminen ja stressi. Kun kollageenia muodostuu vähemmän ja hitaammin, iholla on vähemmän ihosoluja yhdessä pitäviä rakennusaineita. Tämä näkyy ihon veltostumisena, juonteiden muodostumisena, elottomana ihon sävynä ja epätaisaisuutena. Kun iho uudistuu yhä hitaammin, myös ihon pinnalla olevat vauriot paranevat hitaammin ja kuolleet ihosolut jäävät herkemmin ihon pinnalle.

Retinoli inaktivoi kollageenia hajottavia entsyymejä iholla, nopeuttaa ihon uudistumista ja edistää kollageenisynteesiä. Mutta miten tämä konkreettisesti näkyy iholla?

Retinolin vaikutukset

 • Retinoli tehostaa ihosolujen tuotantoa. Kun uusia ihosoluja syntyy nopeammin, iho uudistuu myös nopeammin. Tämä häivyttää ihon juonteita, aknearpia, tasoittaa epätasaisuuksia ja voi jopa kumota auringosta johtuvia vaurioita, kuten pigmenttijälkiä. Ihosta tulee tasaisempi, hehkuvampi ja hyvinvoivampi.
 • Retinolilla on talineritystä vähentävä vaikutus. Yhdessä tämän ja nopean uudistumiskyvyn kanssa iho ei tukkeudu niin herkästi, jolloin epäpuhtaudet vähenee.
 • Retinoli elvyttää kollageenintuotantoa ja inaktivoi kollageenia hajottavia entsyymejä. Iho on vahvempi, paksumpi ja elastisempi.
 • Retinoli toimii antioksidanttisesti eli suojaa ihoa taistelemalla ihoa vaurioittavia vapaita radikaaleja vastaan.
 • Oikein käytettynä retinoli parantaa ihon suojakerrosta ja voi vähentää ihon kuivuutta. Tämä johtuu siitä, että retinolin käyttö kasvattaa esimerkiksi luontaisen hyaluronihapon määrää ihossa!

Retinoli parantaa monipuolisesti koko ihon hyvinvointia ja rakennetta, eivätkä hyödyt rajoitukkaan vain ryppyjen siloittamiseen tai ennaltaehkäisyyn. Tämän takia ainesosa sopiikin ihan jokaiselle ihotyypille ja kaiken ikäisille tuotteesta riippuen!

Retinolin kääntöpuolena kuitenkin on, että näin vahva ainesosa on myös iholle vahva. Aine herkistää auringon UV-säteille, jonka takia aurinkorasvan käyttö on ainesosan kanssa ehdotonta. Aine voi myös alussa aiheuttaa punoitusta, herkkyyttä ja ihon kuoriutumista. Nämä vaikeudet on kuitenkin vältettävissä, kun tietää miten tuotetta kuuluu käyttää, miten käyttö kannattaa aloittaa ja minkä tuotteiden kanssa retinoli kannattaa yhdistää.

The Retinol 0.1 Cream

COSRX Retinoli 0.1 voide

COSRX The Retinol 0.1 Cream on kevyt anti-aging yövoide, joka sisältää 0,1% retinolia.

Hellävaraisuutensa takia tämä kosteusvoide toimii hyvin aloittaville retinolin käyttäjille, herkälle iholle, sekä esimerkiksi silmänympärysiholle.

Voide häivyttää ikääntymisen merkkejä, kiinteyttää, uudistaa, siloittaa ja heleyttää ihoa. Häivyttää myös aknearpia ja vähentää ihon talineritystä.

Tehoainesosat:

 • 0,1% Retinoli
 • Pantenoli ja hyaluronihappo kosteuttavat ihoa vähentäen kuivuuden oireita.
 • Adenosiini on anti-aging ainesosa, joka parantaa ihon elastisuutta.
 • Allantoniini rauhoittaa ihoa.
 • Tocotrienoli (Super E-vitamiini) kirkastaa ihoa ja vähentää näkyviä ikääntymisen merkkejä.

Käyttö: Tuotetta käytetään herneen verran ihonhoitorutiinin viimeisenä vaiheena. Aluksi tuotetta on suositeltavaa käyttää alle kolme kertaa viikossa ihoärsytyksen minimoimiseksi.

The Retinol 0.5 Oil

COSRX The Retinol 0.5 Oil on öljypohjainen, kevyt retinoliseerumi 0,5% retinolipitoisuudella.

Öljyä suositellaan kokeneille retinolin käyttäjäille sen korkean pitoisuuden takia. Öljy häivyttää ikääntymisen merkkejä, kiinteyttää, uudistaa, siloittaa ja heleyttää ihoa. Häivyttää myös aknearpia ja vähentää ihon talineritystä.

Tehoainesosat:

 • 0,5% Retinoli
 • Skvalaani suojaa ihoa ja vähentää ärsyyntymisen merkkejä.
 • Tocotrienoli (Super E-vitamiini) kirkastaa ihoa ja vähentää näkyviä ikääntymisen merkkejä.
COSRX Retinoli öljy 0.5

Käyttö: Tuotetta käytetään herneen verran seerumin paikalla noin joka toinen ilta, kasvoveden jälkeen ja ennen kosteusvoidetta. Aluksi on suositeltavaa käyttää alle kolme kertaa viikossa ihoärsytyksen minimoimiseksi.

Miten aloittaa retinolin käyttö?

Tee näin:

 • Kokeile tuotetta ensin kädellä. Kaikkien aktiiviaineita sisältävien ihonhoitotuotteiden kanssa kannattaa tehdä ärsytystesti ennen tuotteen kokeilemista kasvoilla.
 • Aloita käyttö hitaasti: tulosten saaminen hitaasti on parempi vaihtoehto, kuin ihon suojakerroksen vaurioittaminen. Retinolituotteita on suositeltavaa käyttää aluksi noin 1-3 kertaa viikossa muutaman viikon ajan, jonka jälkeen määrää voi lisätä mikäli ihoärsytystä ei enää esiinny.
 • Käytä rauhoittavia ja kosteuttavia tuotteita retinolin kaverina. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa!
 • Lopeta muiden järeiden tuotteiden käyttö totutteluajaksi. Näitä ovat esimerkiksi mekaaniset ja kemialliset kuorinnat, sekä vahvat C-vitamiinituotteet.

Älä tee näin:

 • Käytä retinolia päivisin. Auringon UV-säteet hapettavat ja inaktivoivat retinolia, jolloin sen hyödyt menevät hukkaan.
 • Skippaa aurinkorasvaa. Retinoli ohentaa aluksi ihoa ja tekee siitä herkemmän auringolle.
 • Käytä vaurioituneella iholla.
 • Aloita liian nopeasti. Liian nopeasti aloitettuna retinoli voi aiheuttaa vakavia ärsytysoireita. Kannattaa myös huomioida, että retinolin aiheuttamat reaktiot voivat näkyä iholla jopa kolmen päivän viiveellä.
 • Säilytä retinolituotteita auringossa tai lämpimässä. Retinoli hapettuu ja menettää tehonsa helposti, jonka takia sitä suositellaankin säilyttämään jääkaapissa.
 • Käytä retinolia raskaana. A-vitamiinia ei suositella raskaana oleville niin ravinnossa kuin muutenkaan. Ainesosan vaikutusta sikiöön ei ole tutkittu eettisyyden takia.

Kannattaa muistaa kuitenkin, että pieni punoitus, kuivuus ja puhdistusreaktio (ihon pinnan alla olevat epäpuhtaudet puskevat pintaan samaan aikaan ihon uudistuessa) ovat täysin normaaleja reaktioita ihon totutellessa retinoliin.

VINKKI! Jos iho on todella herkkä ja reagoi helposti aktiiviaineisiin, voi retinolin totutteluvaiheessa käyttää ”voileipätaktiikkaa”. Tällöin retinolituotetta laitetaan iholle ihonhoidon viimeisenä vaiheena kosteusvoiteen jälkeen. Kun tuote on imeytynyt, sen päälle laitetaan vielä yksi kerros rauhoittavaa kosteusvoidetta. Tämä vähentää ihoärsytystä.

COSRX Retinoli koostumus

Miten rakentaa ihonhoitorutiini retinolin kanssa?

Ihonhoidon peruskaava kannattaa olla kunnossa, kun tuo retinolin rutiiniin. Tällöin rutiinista löytyy ainakin kosteusvoide, pesevä tuote ja aurinkorasva. Jos iho on todella kuiva, näiden lisäksi kannattaa olla vielä joko kasvovesi, essence tai seerumi.

Anti-aging tuotteita ostaessa on hyvä muistaa, että kaikista paras ikääntymistä ehkäisevä tuote on aurinkorasva. Tämä pätee erityisesti ihoa herkistävien tuotteiden käytössä, koska tuotteista saatava hyöty kumoutuu helposti jos iho vaurioituu silti auringossa. Aurinkorasvaa kannattaakin käyttää ainakin huhti-syyskuussa, sekä aurinkoisina päivinä ulkoillessa ympäri vuoden.

Retinolin paikka ihonhoitorutiinissa riippuu käytettävästä tuotteesta. COSRX The Retinol 0.1 Cream on yövoide, joten sitä käytetään iltaisin ihonhoidon viimeisenä vaiheena. COSRX The Retinol 0.5 Oil on öljypohjainen seerumi, joten sitä suositellaan käytettävän seerumin paikalla ihonhoidossa. Ihoärsytystä välttääkseen tuotetta voi kuitenkin totutteluvaiheessa käyttää myös ihonhoidon viimeisenä vaiheena tai ”voileipätaktiikan” mukaan.

Hyviä ainesosia retinolin kaveriksi:

 • Rohtosammakonputki eli Centella Asiatica (Cica), Allantoiini (urea) ja Bisabololi rauhoittavat retinolin mahdollisesti aiheuttamaa ihoärsytystä.
 • Hyaluronihappo, pantenoli ja glyseriini kosteuttavat ihoa ja ehkäisevät ihon kuivumista.
 • Keramidit vahvistavat ihon suojakerrosta ja ehkäisevät ihoärsytystä.

Tuotesuosituksia retinolituotteen kaveriksi:

Etude SoonJung 5-Panthensoside Cica Balm
Etude SoonJung 5-Panthensoside Cica Balm

Ihoa suojaava, tehokosteuttava ja rauhoittava kasvovoide. Balmimainen koostumus ei jätä ihoa tahmeaksi tai rasvaiseksi. Sisältää rauhoittavaa vihreää teetä ja rohtosammakonputkea. Soon Jung-sarjan tuotteet ovat rauhoittavia ja ihoystävällisiä.

Mizon Cicaluronic Cleansing BalmMizon Cicaluronic Cleansing Balm

Centella asiaticaa (rohtosammakonputki) ja hyaluronihappoa sisältävä sorbettimainen koostumus sulaa iholla pehmeäksi öljyksi, joka poistaa tehokkaasti epäpuhtaudet ja meikin. Sopii myös yksivaiheiseen kasvojen puhdistukseen.

The Skin House UV Protection Sun Block aurinkosuoja

The Skin House UV Protection Sun Block SPF50+ PA+++

Aurinkovoide ehkäisee palamista, ihosolujen DNA-vaurioita sekä ennenaikaista ikääntymistä torjuen auringon UVA- ja UVB-säteilyn. Tuotteen kamellia- ja aloeuutteet kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa.

Parhaimmillaan retinoli on ihon superaine, jolla voi tähdätä melkein jokaisen iho-ongelman parantamiseen. Ensimmäiset anti-aging tulokset voit nähdä jo 1-2 kuukauden jälkeen!

Lue myös muista COSRX seerumiuutuuksista täältä!

8 kommenttia artikkeliin ”Retinolin käyttöopas – esittelyssä COSRX retinolit”

  • Hei! Retinolituotteiden (seerumit ja voiteet) kanssa voi oikeastaan käyttää samaan aikaan mitä tahansa ns. ”peruskasvovettä”, eli kasvovettä, jonka pääasiallinen tehtävä on kosteuttaa ja tasapainottaa ihon pH:ta kasvojenpuhdistuksen jälkeen. 🙂 Voit siis valita retinolituotteen kaveriksi melkeinpä minkä tahansa kasvoveden, joka ei sisällä vahvoja aktiiviainesosia, kuten C-vitamiinia tai kuorivia happoja (AHA, BHA, PHA).
   Esimerkiksi nämä sopisivat hyvin käytettäväksi retinolin kanssa:
   Purito Centella Green Level Calming Toner
   COSRX Hydrium Watery Toner
   Etude SoonJung pH 5.5 Relief Toner

   Vastaa
 1. Luin tämän lisäksi postsuksen skin cycling -metodista ja jäin miettimään, että onko siis niin, että retinolin kanssa voi käyttää muita tehoaineita, kuten c-vitamiinia, kunhan käyttää niitä eri päivänä kuin retinolia? Eli retinolia käyttäessä muita tehoaineita ei tarvitse jättää kokonaan pois ihonhoidosta?

  Vastaa
  • Kyllä, juuri näin. Hapot, C-vitamiini ja retinoli voivat toimia hyvin yhdessä osana samaa viikko-/kuukausirutiinia. Tällöin ne myös osittain tehostavat toistensa toimintaa. Mutta koska kaikki nämä aktivoivat/kuluttavat käytön yhteydessä ihon pintakerrosta, ei niitä tulisi käyttää samassa rutiinissa. Lisäksi Happoja ja retinolia on hyvä käyttää vain iltaisin, sillä ne voivat herkistää auringolle. Näiden sääntöjen puitteissa näitä aktiiviaineita voi käyttää oman ihon tarpeiden ja sietokyvyn mukaan. 🙂

   Vastaa
 2. Olen kuullut että retinoli kuuluisi lisätä täysin kuivalle iholle, eli kasvoveden ja seerumin jälkeen täytyisi odottaa että kasvot on täysin kuivat ennenkuin lisää retinolin kasvoille. Pitääkö tämä paikkansa tuon cosrx retinol 0.1 creamin kanssa?

  Ja toinen kysymys samaisen tuotteen kohdalla, kun kyseessä on yövoide mutta herneen kokoinen määrä ei tunnu kosteuttavan tarpeeksi ihoa ja en uskalla laittaa isompaa määrää kuin tuo suositus niin voiko tuotteen kanssa käyttää erikseen vielä kosteusvoidetta ja kannattaako erillinen kosteusvoide lisätä ennen vai jälkeen tuon retinol voiteen kanssa? 😊

  Vastaa
  • Hei! Retinolituotteet on hyvä laittaa joko ensimmäisenä puhdistuksen jälkeen kuivalle iholle tai voiteen jälkeen iholle voiteen imeydyttyä. Kuivalle iholle laitettuna aktiiviaineet ovat hellävaraisempia. Kostealle iholle laitettuna ne imeytyvät syvemmälle ja voivat silloin aiheuttaa ihoärsytystä. Korjasimme tuotteen tuotetyypin hoitovoiteeksi, sillä se kuvaa paremmin tuotteen käyttötarkoitusta. Tuotteen alle on siis hyvä laittaa jokin kosteuttavampi voide, mikäli sitä käyttää rutiinin viimeisenä vaiheena 🙂

   Vastaa

Jätä kommentti