Toimitus 4,90€    |    Oma tili        |    Toivelista

Kaikki, mitä sinun tulee tietää aurinkovoiteista

Aurinkosuojan käyttöön liittyy paljon hämmennystä sekä väärää tietoa, sillä aihe on niin moniuloitteinen ja risteävää tutkimusta on vuosien varrella julkaistu paljon. Halusimme siis koota tähän kattavasti luotettavaa tietoa aurinkosuojan käytöstä, jotta tunnet jatkossa paremmin auringon haitat ja tiedät milloin, miten ja millä suojautua.

Mitä aurinkosuojat ovat?

Aurinkosuojat ovat voiteita, suihkeita, puikkoja tai puutereita, jotka sisältävät aurinkosuojafilttereitä. Aurinkosuojafilttereitä on monia erilaisia, mutta ne kaikki suojaavat niin ihoa kuin joskus itse tuotettakin UV-säteilyltä.

Mitä eroa on mineraalisilla ja kemiallisilla suojilla

Aurinkosuojafiltterit jaetaan usein kahteen kategoriaan: kemiallisiin eli orgaanisiin ja fysikaalisiin/mineraalisiin eli epäorgaanisiin filttereihin. Kemialliset filtterit ovat lähes aina erilaisia rasvaliukoisia nesteitä, jotka imevät UV-valoa itseensä ja muuttavat sen lämpöenergiaksi. Fysikaaliset filtterit taas ovat mineraalijauheita, jotka myös 90-95 % imevät itseensä UV-valoa ja muuttavat sen lämmöksi. Fysikaaliset filtterit kuitenkin myös hieman heijastavat näitä säteitä.

Merkittävimmät erot näiden filttereiden välillä onkin niiden olomuodoissa, jotka vaikuttavat aurinkosuojien lopulliseen koostumukseen. Kemialliset filtterit ovat usein elegantimpia ja kevyempiä, mutta ärsyttävät joidenkin ihoa, kun taas fysikaaliset ovat usein hieman paksumpia ja kalvomaisempia, mutta hieman paremmin siedettyjä. Osa kuitenkin kokee sietävänsä juuri kemiallisia filttereitä paremmin, etenkin uuden sukupolven filttereitä.

Aurinkovoiteen tekeminen

Tarvitseeko minun käyttää aurinkosuojaa?

Aurinkosuojilla halutaan pääasiassa suojauta UVA- ja UVB-säteilyiltä, ja näistä toisen määrän huomaa UV-indeksistä. Yleinen suositus onkin, että mikäli UV-indeksi on yli 3, tulisi aurinkosuojaa käyttää ulkona. Tämä on hyvä yleinen sääntö monelle ja tarkoittaa Suomessa touko-elokuu välistä aikaa. Tällöin säästyy usein UVB-säteilyn aiheuttamalta palamiselta ja pienentää ihosyövän riskiä, mutta moni huomaa kuitenkin palavansa jo alkukevään auringosta, sillä etenkin lumi heijastaa UV-säteitä voimakkaasti. UVA-säteilyn määrä ei kuitenkaan ilmene UV-indeksistä ja se pääsee vahingoittamaan ihomme syvien kerrosten kollageenia läpi vuoden.

UV-säteily on merkittävin tekijä ihon ennenaikaisessa ikääntymisessä.

UV-säteily on merkittävin tekijä ihon ennenaikaisessa ikääntymisessä, ja tämän välttääkseen, olisi aurinkosuojaa hyvä käyttää aina, kun on päivällä ulkona tai ikkunan edessä. UVA säteet nimittäin läpäisevät ikkunat ja pilvet, kunhan aurinko vain on ylhäällä.

Miten valita aurinkovoide?

Aurinkosuojaa valitessa on hyvä miettiä käyttöön riittävää suojaavuutta sekä toivottua käyttömukavuutta. Mitä suurempi suojakerroin, sitä pidempään pystyy auringossa olemaan palamatta, ja mitä enemmän plusmerkkejä PA-merkinnän jälkeen (vain aasialaisissa aurinkosuojissa), sitä pidempään pystyy olemaan turvassa UVA-säteiltä. Useille riittää SPF 30, mutta SPF 50 on kaikkien iholle parempi suoja etenkin, mikäli ei voi varmistua aurinkosuojan riittävästä määrästä tai riittävästä lisäämisestä.

Toinen tekijä on käyttömukavuus, eli mikäli aurinkosuoja tulee arkikäyttöön, on usein mahdollisimman kevyt aurinkosuoja haussa. Lisäksi ihotyypin mukaan aurinkosuojan kosteuttavuus ja lopputulos on usein yksilölle merkitsevää. Toisaalta, jos aikoo urheilla tai uida aurinkosuojan kanssa, tulisi vedenpitävyyttä harkita suojan valinnassa, vaikkakin se usein tekee niistä hieman paksumpia. Mieltymykset tuoksun/tuoksuttomuuden kanssa myös rajaavat monien valintaa.

Paljonko aurinkovoidetta tulisi levittää?

Aurinkosuojaa tulisi levittää 2 mg jokaista neliösenttiä kohden purkin kyljessä mainitun suojan saamiseksi. Tämä tarkoittaa aurinkovoiteen kanssa kasvojen ja kaulan alueelle noin suuren mustikan kokoista määrää tai 3 sormen pituudelta vedettyä viivaa. Halutessaan omien kasvojensa pinta-alan voi myös laskea tarkan määrän saamiseksi!

Aurinkovoiteen levityksen jälkeen on hyvä odottaa noin 15 minuuttia ennen aurinkoon astumista tai meikin levittämistä. Näin varmistat, että aurinkovoide ehtii ja pääsee luomaan tasaisen suojan ihollesi ennen aurinkoa tai hankausta.

Aurinkovoide kolmen sormen sääntö

Kuinka levittää aurinkovoide?

Aurinkovoide tulisi levittää ihonhoidon viimeisenä vaiheena, kun kaikki muut tuotteet ovat täysin imeytyneet. Aurinkovoiteen täytyy pystyä muodostamaan tasainen kerros iholle, jotta toivottu suojakerroin ja tasainen suoja toteutuu. Aurinkovoidetta ei myöskään saa sekoittaa kasvovoiteeseen tai meikkivoiteeseen, eikä sitä saa siirtää toiseen purkkiin alkuperäisestä. Näissä kaikissa tapauksissa aurinkosuojan filtterit voivat jakautua epätasaisesti koostumukseen tai iholle.

Riittääkö aurinkosuoja muissa tuotteissa?

The Lab Oligo Hyaluronic Acid Healthy Cream Cushion

Aurinkosuoja ei myöskään usein riitä muissa tuotteissa niille tarkoitetuissa käyttömäärissä. Päivävoiteen suojakerroin toteutuu, mikäli sitä levittää yhtä paljon kuin aurinkovoidetta. Sama määrä meikkivoidetta taas voi olla aivan liikaa ja näyttää paakkuiselta. Puutereihin pätee sama.

Puikoilla ja suihkeilla on täysin mahdollista saada käyttömukavuuden nimissä toivottu suojaavuus, mutta näiden riittävässä levityksessä tulee vain olla tarkkana. Molemmilla tulisi levittää 3-4 kerrosta halutun kohdan päälle mainitun suojan saamiseksi. Tämän takia molemmat sopivat parhaiten aurinkosuojan lisäämiseen, sillä siinä tavoitteena on vain paikata olemassa olevaa suojaa.

Tarvitseeko aurinkosuojaa lisätä päivän aikana?

Yleinen ohjeistus on, että aurinkosuojaa tulisi lisätä joka toinen tunti, kun oleilee auringossa. Tämä perustuu osittain siihen, että jotkin aurinkosuoja-filtterit menettävät tehoaan auringossa ja osittain siihen, että hiki ja tali rikkovat aurinkosuojan kalvoa päivän myötä.

Toisaalta vain vanhan sukupolven kemialliset aurinkosuojafiltterit, kuten avobentsooni, oktokryleeni ja oktinoksaatti menettävät tehoaan auringossa, kun taas lähes kaikissa uusissa suojissa olevat kemialliset filtterit ovat täysin fotostabiileja eli valonkestäviä. Lisäksi, jos et hikoile paljoa etkä käy uimassa, ei suojan kerros välttämättä kulu paljoa, jolloin harvempi lisäysväli voi riittää. Mieti aina auringon valon määrää, ulkonaoloaikaa sekä kerroksen rasitusta lisäysväliä harkitessasi.

Miten aurinkosuojaa voi lisätä meikin päälle?

Meikin päällä voi yleisesti olla hankala levittää lisää aurinkosuojavoidetta. Aurinkosuojasuihkeet ovat varmaan helpoin tapa lisätä suojaa meikin päälle, mutta moni kokee myös aurinkosuojapuikot kätevinä, sillä vaikka ne vedetään meikin päälle, eivät ne usein lähde sulattamaan meikkiä siitä alta pois.

Kuitenkin ihan aurinkovoiteenkin voi saada levitettyä meikin päälle joko taputtelemalla tai meikkisientä käyttämällä. Aurinkosuojapuuterit ovat myös vaihtoehto, mikäli ne eivät tunnu liian kuivattavilta omalla iholla.

Etude SoonJung Director's Mineral Filter Sun Cream

Miksi kannattaa valita korealainen aurinkovoide?

Korealaiset aurinkovoiteet ovat hyvä tapa suojata ihoa päivittäin, sillä ne ovat suojaavudessa, käyttömukavuudessa sekä hoitavuudessa ihan omaa luokkaansa. Kaikki paljas iho tulisi suojata auringolta ja kaikkia aurinkovoiteitamme voikin käyttää myös vartalon suojaamiseen.

Jätä kommentti