Toimitus 4,90€    |    Oma tili        |    Toivelista

Iholle tärkeä aurinkosuoja: Miksi ja millainen?

Vietämme Suomessa lähes joka vuosi kuumempaa kesää, ja aurinko paistaa yhä kirkkaammin taivaalla. Aurinkoinen kesä on lisännyt myös UV-säteilyä, jonka päiväennätykset ovat menneet rikki tänäkin vuonna jo heinäkuussa. Auringosta ja lämmöstä saa nauttia, mutta liiallinen säteily on ihoa kohtaan salakavala.

 

Vaikka kaikki tietävät, että aurinkosuojaa tulisi käyttää iholla varsinkin kesällä, moni suhtautuu ihon palamiseen ja sen suojaamiseen huoletta. Harvempi tuntee tarkkaan kaikkia syitä aurinkosuojasuositusten takana. 

On helppoa napata ensimmäinen iso aurinkorasvapakkaus kaupan hyllyltä, mutta teet ihollesi palveluksen, kun tutkit hieman tarkemmin pakkauksen merkintöjä. Tästä blogipostauksesta saat myös tietoa aurinkosuojan hyödyistä ja ominaisuuksista, jotta pääset itse tekemään aurinkosuojavalintasi asiantuntevasti.

 

Auringon hyötyjä

Ihana kesä! Tutkimusten mukaan auringon valo buustaa seratoniinin tuotantoa, joka kohottaa meidän mielialaa. Auringon valo on ihollemme D-vitamiinin lähde, joka tukee luiden terveyttä ja voi lievittää myös masennusta.

D-vitamiinin tuotannon käynnistämiseen riittää kuitenkin vain 15 minuutin oleskelu ulkona muutaman kerran viikossa. Enempää auringonvaloa ei tarvita, eikä iho voi varastoida sitä talteen syksyä ja talvea varten.

 

Miksi pitää käyttää aurinkosuojaa?

Auringolla on lukuisia haittavaikutuksia ihon hyvinvointiin, ja sen vuoksi sitä pidetäänkin ihon pahimpana vihollisena. Ikävintä auringossa on se, että sen seuraukset voivat näkyä vasta 5 tunnin kuluttua, jolloin on jo liian myöhäistä estää niitä. Iho punoittaa ja on kipeä.

Nopeimmin kehittyvä ja näkyvin auringon aiheuttama vaiva on ihon palaminen. Lähes jokainen on kokenut, miltä tuntuu raivokkaan punertava ja herkkä iho, kun on unohtanut laittaa aurinkorasvaa rantareissulle.

Voidemainen tai geelimäinen aurinkosuoja auttaa ihoa suojautumaan UV-säteilyltä. Usein ihmiset motivoituvat suojaamaan ihoa auringolta myös siksi, että UV-säteet ovat merkittävin tunnettu ihosyövän aiheuttaja. Lisäksi aurinkosuojaa käyttämällä vältyt aurinkovaurioilta ja ihon ennenaikaiselta ikääntymiseltä. 

 

Ihon ruskettuminen ei ole luonnollista vaan se on ihosolujen keino suojautua UV-säteiden aiheuttamilta mutaatioilta. Turvallista ja terveellistä rusketusta ei ole olemassa, sillä DNA-vaurioita syntyy ruskettumisen kustannuksella, vaikkei iho palaisikaan.

 

Auringon UV-säteilyn haitat

UV-säteilyllä on monia kosmeettisia haittavaikutuksia, jotka koskevat paitsi kasvojen myös vartalon ihoa. Palaminen ja ihon hyperpigmentaatio (tummentumat) ovat näkyviä haittoja, mutta valitettavasti auringon vaikutukset menevät myös syvemmälle. Niiden kehittyminen on usein hitaampaa ja huomaamattomampaa.

Auringon UV-säteet vauhdittavat iholle haitallisten vapaiden radikaalien syntymistä. Vapaat radikaalit aiheuttavat DNA-vaurioihin johtavaa ihon oksidatiivista stressiä. Oksidatiivinen stressi tarkoittaa antioksidanttien ja vapaiden radikaalien epätasapainoa, jolloin vapaiden radikaalien haittoja neutralisoivia antioksidantteja on kehossa liian vähän. Ihosolut vaurioituvat, sillä radikaalit hajottavat ihon sileydestä ja täyteläisyydestä vastaavaa kollageenia ja elastiinia. 

 

Syvälle ihoon pääsevä UVA-säteily tuhoaa ihon kollageenia ja siten vähentää sen elastisuutta. Iho roikkuu ja siihen syntyy ennenaikaisesti ryppyjä.

 

UV koarealaiset aurinkosuojat SPF

Aurinkosuojaa käyttämällä suojaat ihoasi ikääntymiseltä ja ylläpidät tasaista ihonväriä, sillä UV-suoja ehkäisee myös yllättäviä tummentumia ja ihon värimuutoksia. 

 

Millainen on hyvä aurinkovoide kasvoille?

Kasvojen iholle kehitettyä aurinkosuojaa tulisi käyttää päivittäin, mutta monet suomalaiset jättävät sen välistä. Jotta ihon suojaaminen auringolta tuntuisi rentouttavalta hetkeltä eikä ikävältä pakkopullalta, kannattaa panostaa aurinkosuojatuotteeseen.

Monet aurinkorasvat ovat koostumukseltaan tahmaisia ja tuoksuvat voimakkailta. Etenkään kasvojen herkkä iho ei nauti tällaisista voiteista, mutta onneksi aurinkovoiteet ovat viime vuosina kehittyneet hurjasti ja markkinoilla on yhä parempia vaihtoehtoja.  

.

Jotta osaa valita tehokkaan aurinkovoiteen, tulee ensin ymmärtää, mistä sen merkinnät koostuvat:

  • SPF kuvaa UVB-suojaa. Korkea SPF suojaa ihoa palamiselta. Parhaimman suojan antava luku on 50.
  • PA kuvaa UVA-suojaa. Korkea PA ehkäisee ihon vanhenemista, liiallista ruskettumista ja ihosyöpää. Se myös ylläpitää ihon kimmoisuutta, hyvinvointia ja nuorekkuutta. Korkeimman UVA-suojan perässä on neljä plus-merkkiä (PA++++).
  • Fysikaalinen suoja muodostaa UV-säteilyä heijastavan kalvon ja jättää iholle haalean valkoisen pinnan.
  • Kemiallinen suoja imee UV-säteilyn itseensä, ja muuntaa sen turvalliseksi lämmöksi.
  • Fysikaalinen ja kemiallinen aurinkosuoja sisältää molemmat UV-filtterit ja suojaa täten ihoa sekä sisäisesti että ulkoisesti.

.

Etelä-Koreassa auringolta suojautumista pidetään ihonhoitona ja se otetaan hyvin vakavasti. Aurinkorasvojen lisäksi korealaisissa kosmetiikkatuotteissa, kuten BB-voiteissa, voi olla mukana ekstrasuojaa iholle antava SPF.

Korealaisissa aurinkosuojissa yhdistyvät suojaus ja ihonhoito. Sinun ei tarvitse pelätä, että aurinkosuoja aiheuttaisi finnejä, sillä aurinkotuotteet on kehitetty erityisesti kasvojen iholle soveltuviksi. Ne ovat kevyitä ja imeytyvät nopeasti.

Tuotteissa on usein miellyttävä tuoksu, tai ne ovat kokonaan hajusteettomia. Kaikkein tärkeimpänä ne sisältävät runsaasti hoitavia ainesosia kuten aloe veraa ja antioksidanttipitoisia hedelmäuutteita. Kosteuttava aurinkosuoja ennen meikkiä käy myös kasvovoiteesta.

 

Antioksidantit neutralisoivat vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Kesävinkki! Käytä aurinkovoidetta päivittäin, syö marjoja sekä hedelmiä ja ota ihonhoitorutiiniin mukaan vitamiinipitoisia ihonhoitotuotteita.

 

Pakkauksen koko

Aurinkovoide kannattaa ostaa hieman pienemmissä pakkauksissa, jotta tuote säilyttää parhaan tehonsa ja saat käytettyä sen loppuun muutamien kuukausien sisällä. Emme suosittele nappaamaan kaupasta suurinta mahdollista aurinkovoidetta ja säästämään sitä vielä tulevillekin kesille.

Kosmetiikkatuotteet säilyvät hyvänä noin vuoden ajan, josta aurinkovoide ei ole poikkeus. Aurinkovoide voi olla täysin käyttökelpoinen kuukausienkin päästä, mutta sinun kannattaa ottaa huomioon, ettei tänä kesänä avattu aurinkovoide välttämättä anna täyttä suojaansa ensi kesänä käytettynä.

 

Tutustu erilaisiin aurinkosuojavaihtoehtoihin ja valitse suosikkisi oman ihosi vaatimuksiin:

Blogi Iholle tärkeä aurinkosuoja Aurinkotuotteet

.

.