Aurinkosuojatuotteista leviää paljon virheellistä tietoa esimerkiksi ainesosien turvallisuudesta ja tehokkuudesta. Otamme tässä suurennuslasin alle 5 yleisintä aurinkovoidemyyttiä ja tarjoamme näihin liittyen selvyyttä ja mielenrauhaa tutkittuihin faktoihin pohajautuen. Voit myös lukea aurinkovoiteiden perusteista aurinkovoideoppaastamme!
1. Kemialliset aurinkosuojat ovat vaarallisia
Myytti perustuu tutkimuksiin, joissa kemiallisia aurinkosuoja-aineita on löydetty minimaalisia määriä verestä, ja tutkimuksiin, joissa soluille on annettu suuria määriä kemiallisia aurinkosuoja-aineita, ja huomattu niiden vaikuttavan negatiivisesti näiden toimintaan. Se on totta, että pieniä määriä kaikkia aineita pääsee imeytymään ihomme läpi, mutta pääasiassa ihon tärkein tehtävä on estää tätä ja siinä se on myös erittäin hyvä.
Suurempi haaste ihonhoidon kannalta on saada aineet imeytymään tarpeeksi syvälle, jotta niistä saadaan hyödyt irti. Teknologia on myös erittäin kehittynyttä löytämään pieniäkin määriä erinäisiä aineita kehostamme. Moni aine on meille vaarallista suurissa määrin, voimme kuolla jopa liialliseen määrään vettä.
Pitoisuudessa piilee myrkky, ja siksi vereen imeytyvät minimaaliset määrät kemiallisia aurinkosuoja-aineita ei olla pystytty todentamaan vaaralliseksi. Aurinkosuoja-aineiden lainsäädäntöä tehdessä otetaan huomioon aurinkosuojien äärimmäinen käyttö mahdollisuutena, ja sen mukaan määritellään erittäin yläkanttiin turvallinen pitoisuus kullekin aurinkosuoja-aineelle aurinkovoiteisiin.
2. Kemialliset aurinkosuojat kuumentavat ihoa
Kemialliset aurinkosuoja-aineet, kuten myös fysikaaliset aurinkosuoja-aineet, imevät UV-valoa itseensä ja muuttavat sen lämpöenergiaksi. Tästä on sitten päätelty, että tämä prosessi kuumentaa merkittävästi ihoa, ja on esimerkiksi haitaksi joillekin ihosairauksille.
Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tämä prosessi kuumentaa ihoa niin minimaalisesti, että se ei ole huomattavissa tai omaa huomattavaa vaikutusta iholla.
3. Kemialliset aurinkosuojat valkaisevat koralliriuttoja
Tämäkin myytti perustuu tutkimukseen, jossa aurinkosuoja-ainetta on käytetty epärealistisen paljon, eli koralleja on liotettu aurinkosuoja-aineissa, ja huomattu niiden valkaistuvan. Ei olla kuitenkaan pystytty todentamaan, että esimerkiksi niillä alueilla, joissa aurinkosuojaa käytetään paljon, olisi nähtävissä merkittävämpää korallien valkaisua. Lisäksi myös sinkkioksidin on todettu valkaisevan koralleja suurissa pitoisuuksissa, joten tässä asiassa ei voi edes varuiksi käyttää vain fysikaalisia suojia. Aurinkosuojia suurempi riski koralleille on ilmastonmuutos ja ympäristön saastuttaminen.
4. Fysikaaliset aurinkosuojat toimivat kemiallisia paremmin
Fysikaaliset ja kemialliset aurinkosuojat toimivat lähes identtisesti. Molemmat imevät noin 90-95% UV-valosta ja muuttavat ne lämmöksi. Se on kuitenkin totta, että fysikaaliset aurinkosuojat heijastavat noin tämän 5% enemmän UV-valoa, ja sen toimesta niillä on usein iholla kimmeltävä lopputulos. Molempien kohdalla myös riittää odottaa noin 15 minuttia ennen aurinkoon menemistä.
Mitä UV-valon torjumiseen tulee, kemiallisilla aurinkosuojilla on mahdollista saavuttaa laajemman kirjon suoja. Laajempi kirjo tarkoittaa, että aurinkosuoja suojaa useampaa UV-säteilyn aallonpitutta vastaan. Mineraalisuojilla on vaikea saavutta suojaa kaikkia UVA-säteilyn aallonpituuksia vastaan.
5. Nanopartikkelit ovat vaarallisia
Nanopartikkelit ovat hiukkasia, jotka ovat alle 100 nm kokoisia. Kosmetiikassa nanopartikkeleita käytetään lähinnä fysikaalisten aurinkosuojien kohdalla. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat valkoisia jauheita, jotka muodostavat helposti melko paksuja aurinkovoiteita. Tältä välttyäkseen, nämä jauheet joskus jauhetaan erittäin pieneksi, jolloin koostumukset voivat olla elegantimpia. Nanopartikkelit ovat melko yleisiä, mutta näihin liittyy paljon huolia, joten on hyvä olla kaikista riskeistä tietoisia.
Nanopartikkelien vaarallisuus on on jossain määrin oikea huolenaihe. Nanopartikkelit ovat hengitettyinä vaarallisia samoin kuin esimerkiksi jotkut pigmentit. Siksi nanopartikkeleita ei saa laittaa aerosol-aurinkosuojiin. Aurinkovoiteista ne eivät kuitenkaan voi päätyä keuhkoihin, eikä niiden ole todettu läpäisevän ihon pintakerrosta, eli stratum corneumia. Täten niiden käyttö paikallisesti ei ole myöskään todettu haitalliseksi.
Aurinkosuojat ovat kosmetiikan eniten tutkittuja aineita, ja niiden käyttösuosituksista ja -rajoituksista ollaan erityisen tarkkoja. Aurinkovoiteista on kuitenkin valitettavasti vuosien varrella tehty monia epätieteellisiä tutkimuksia, joihin viitataan netissä edelleen. Osa tutkimuksista kuitenkin on ihan tieteellisesti toteutettuja ja toteavatkin aurinkovoiteet turvallisiksi, mutta niihin viitataan vain virhellisesti.
Toivottavasti näiden selvennysten jälkeen pystyt turvallisin miellin käyttämään juuri sitä aurinkorasvaa, joka tuntuu omalla ihollasi parhaalta ja pystyt täten suojautumaan riittävästi ihon ja kehon todelliselta viholliselta, eli auringolta.