Talvisin kuiva pakkasilma, lämpötilojen vaihtelut sekä auringonvalon puute vaikuttavat ihoomme. Talvella ihosta tulee ohuempi ja kuivempi. Iho saattaa myös ärtyä, kutista ja hilseillä herkemmin, ja siksi aikaisempi ihonhoitorutiini ei välttämättä tunnu talvella tarpeeksi kosteuttavalta ja hoitavalta. Onneksi ihonhoitorutiinia on helppo päivittää ja uusien tuotteiden kokeilu on innostavaa.
Miten kylmä talvi vaikuttaa ihoosi?
Talvella ihostamme uupuu kosteudenlähteitä sekä ihon kosteutta ylläpitäviä rasvoja. Ilmankosteuden vähentyessä ihon pinta kuivuu ja karhentuu sekä ihon elastisuus kärsii, koska ihoon ei sitoudu riittävästi kosteutta ilmasta. Kylmyys lisää ihon kutinaa ja kuivuutta. Ihon sarveiskerroksen rasva eli pitkäketjuiset keramidit estävät liiallisen veden haihtumisen ihosta. Kuivassa ihossa taas rasvan määrä sarveiskerroksessa on vähäinen, jonka takia vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista.
Valon puutteen myötä iho on ohuempi talvella, jolloin ihon suoja heikkenee, iho on kuivempi ja talineritys vähenee. Tällöin iho myös ärtyy ja kutisee herkemmin eikä heikentynyt iho kykene pitämään kosteutta niin hyvin. Kesällä iho taas paksuuntuu suojautuakseen auringon UV-säteiltä, jolloin myös ihon kosteustasapaino pysyy paremmin kunnossa.
Miten ihoa kannattaa hoitaa talvella?
Talvella ihosi kaipaa siis lisää kosteutusta ja ihoa suojaavia tuotteita, jotka auttavat pitämään kosteutta ihossa. Ihonpuhdistusta ei tietenkään tule talvisin myöskään unohtaa, sillä on tärkeää puhdistaa iho hiestä, liasta, bakteereista ja meikistä. Mutta liiallista ja liian hankaavaa pesemistä tulee välttää kuivan ihon kanssa. Talvella ihonpuhdistustuotteen voi vaihtaa hellävaraisempaan ja hoitavampaan versioon. Kasvojen kaksoispuhdistus toimii hyvin myös talvisin, sillä öljypohjainen puhdistustuote ei kuivata ihoa.
Ihonhoitotuotteissa on hyvä olla humektantteja eli kosteutta sitovia ainesosia, kuten glyserolia ja hyaluronihappoa. Korealaiset kasvovedet, hoitonesteet ja seerumit sisältävät yleensä paljon ihoa hoitavia ja kosteutta sitovia aineosia, joten niillä saadaan tehokkaasti tuotua iholle lisää kosteutta. Ihon tarpeiden mukaan voit käyttää kaikkia kolmea eri tuotetta tai valita omiin tarpeisiin sopivat. Jos esimerkiksi aikaisemmin käytit vain kasvovettä, voit vaihtaa sen paksumpaan hoitonesteeseen tai lisätä ihonhoitorutiinin seerumin.
Kasvovoiteissa kannattaa suosia paksumpaa ja hoitavampaa koostumusta sekä ainesosia, jotka auttavat muodostamaan suojaavan kalvon ihon pinnalle. Kuivassa ihossa on vähemmän keramideja, joten keramideja sisältävä kasvovoide on erinomainen valinta kuivalle iholle. Lisäksi esimerkiksi sheavoita tai kookosöljyä sisältävät voiteet sopivat erinomaisesti kuivalle iholle, niiden paksumman koostumuksen ansiosta. Kasvovoide viimeistelee ihonhoitorutiinia, sillä se auttaa lukitsemaan aiempien ihonhoitotuotteiden tuoman kosteuden ihoon. Kovilla pakkasilmoilla kannattaa käyttää rasvaisempaa kasvovoidetta, vesipitoisen sijasta.
Vartalon ihonhoidossa pätee sama kuin kasvojen. Se tarvitsee lisää kosteutta ja suojaa kuivalta pakkasilmalta. Vartaloa on hyvä kosteuttaa vartalovoiteella heti suihkun jälkeen sekä aina kun iho tuntuu kuivalta tai kiristävältä eli voidetta voi lisäillä tarvittaessa useamman kerran päivässä. Etenkin käsien iho voi olla kovilla talvella, jonka takia kannattaa pitää mukana käsivoidetta, jota voi laittaa aina tarvittaessa. Käsi- ja jalkavoiteissa etenkin sheavoi ja karbamidi (urea) auttavat tehokkaasti kosteuttamaan ja hoitamaan ihoa.
Muita ihonhoitovinkkejä
- Suojele ihon sarveiskerroksen rasvaa välttämällä turhaa pesua ja valitsemalla puhdistustuote, jonka pH-arvo on 5,5 tai vähän alle, jolloin se on mahdollisimman lähellä ihon luontaista pH:ta.
. - Löydä itselle sopivat tuotteet kokeilemalla. Liian kevyt kasvovoide imeytyy nopeasti ja iho tuntuu pian jo kuivalta.
. - Kerrosta kasvovettä tai hoitonestettä useampi kerros kasvojen iholle, ihon oman kosteustarpeen mukaan.
. - Levitä voidetta vartalolle heti peseytymisen jälkeen kosteaan, pyyhekuivaan ihoon. Näin saadaan ulkoa päin sidottua kosteutta ihoon. Sama pätee myös kasvojen ihoon ja kasvovoide on hyvä levittää kun naama vielä tuntuu vedestä tai muista ihonhoitotuotteista kostealta.
. - Tehosta ihon kosteutusta käyttämällä yönaamiota iltarutiinissa tai käyttämällä kangasnaamiota säännöllisesti.
. - Suojaa ulkoillessa ihoa pakkaselta ja viimalta pukeutumalla peittävästi. Etenkin ohut huulien iho on hyvä suojata kaulaliinalla ja hoitavalla huulivoiteella.
. - Ulkoillessa suosi kosteusvoidetta, joka imeytyy hyvin ihoon ja joka ei ole liian vesipitoinen, sillä joissakin voiteissa voi olla vaarana, että sen sisältämän öljyn ja ihon väliin kerääntyy kosteutta, joka voi jäätyä ja aiheuttaa pahimmillaan jopa paleltuman. Suosi siis mieluimmin iltarutiinissa erittäin vesipitoista kosteusvoidetta, jos semmoinen on ihonhoitorutiinissasi. Kasvoille kosteusvoide olisi hyvä levittää muutama tunti ennen ulkoilua pakkasilmassa.
. - Edellistä vinkkiä mukaillen vältä pakkasilmaa märällä iholla ja huuhtele hiki iholta heti liikunnan jälkeen.
Bearel tiimin tuotesuosituksia kuivalle iholle: