Toimitus 4,90€    |    Oma tili        |    Toivelista

8 mielenkiintoista asiaa Etelä-Koreasta

Korealainen populäärikulttuuri on nousemassa ilmiöksi myös Suomessa. Vanhempi sukupolvi muistaa Korean 50-luvun Korean sodasta ja Made in Korea -tuotteista. Aikaa on kuitenkin kulunut ja tänä päivänä Korea tunnetaan aivan muista asioista.Erilaisiin kulttuureihin tutustuminen on mielenkiintoista. Lue alta Etelä-Koreasta ja korealaisesta kulttuurista faktoja, joita et ehkä vielä tiennyt!

 

1. Maailman nopein Internet

Etelä-Korealaisilla on lasketusti maailman nopein internetyhteys (Mbps). Tiedonsiirtonopeus on jopa 113-121 megabittiä sekunnissa. Vertailun vuoksi Suomessa nopeus on noin 50 Mbps.

Lähde: Statista & Speedtest Global Index

 

2. Korealainen ikä

Korealaiset laskevat ihmisen iän eri tavalla kuin muut. Suomessa iän laskeminen aloitetaan syntymästä, mutta Koreassa lapsi on jo syntyessään vuoden ikäinen ja uuden vuoden aattona jokainen korealainen täyttää yhden vuoden lisää. Niin sanottu korealainen ikä voikin olla 1-2 vuotta enemmän kuin muissa maissa ollaan totuttu ajattelemaan.

Laske oma korealainen ikäsi:

Jos syntymäpäiväsi on jo ollut tänä vuonna: oma ikäsi + 1 = korealainen ikä

Jos syntymäpäiväsi ei ole vielä ollut tänä vuonna: oma ikäsi + 2 = korealainen ikä

Kuva: Pexels

.

3. Verityypin tärkeys

Korealaisille on yleistä kysyä toistensa verityyppiä, sillä uskotaan että se vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen. Verityyppi A on herkkä ja itsepäinen, kun taas verityyppi B on optimistinen ja luova. Korealaiset vertailevat myös verityyppien yhteensopivuutta.

Verityypit muistuttavat siis paljon länsimaisia horoskooppeja ja täälläkin saatetaan vertailla horoskooppi-merkkien yhteensopivuutta. Muistatko oman verityyppisi?

Kuva: Pexels

.

4. Korealainen kauneusteollisuus

Etelä-Korea on yksi maailman johtavista maista kauneusteollisuudessa. Moni trendi onkin lähtöisin Koreasta. Korealaisen kosmetiikan suosio on noussut kohisten ja K-Beauty on tänä päivänä puhutuimpia aiheita myös suomalaisten ihonhoitoharrastajien keskuudessa. Korealainen ihonhoitofilosofia perustuukin ihosta huolehtimiseen, sen vahvistamiseen ja ikääntymisen ennaltaehkäisyyn. Kosmetiikan lisäksi Etelä-Korea on tunnettu plastiikkakirurgiasta ja kauneushoidoista. On yleistä käydä kasvohoidoissa säännöllisesti viikottain tai kuukausittain.

Myös asenteet plastiikkakirurgiaa kohtaan ovat positiivisia ja ajatellaan että kannattaa parannella ulkonäköään, jos siihen on mahdollisuus. Näin pystyy saamaan etua esimerkiksi työelämässä. Joidenkin arvioiden mukaan yksi kolmesta 19–29-vuotiaista naisista olisi käynyt plastiikkakirurgilla. Yleisimpiä leikkauksia ovat silmien yläluomileikkaukset. Se on niin yleinen, ettei osa korealaisista pidä sitä edes kirurgisena toimenpiteenä. 

Kuva: Getty Images

.

5. Korealaiset eivät käytä deodoranttia

Korealaiset eivät haise hieltä. Moni ulkomaalainen huomaakin Etelä-Koreassa vieraillessaan, että markkinoilta on vaikea löytää deodorantteja ja antiperspirantteja, joita on itse tottunut käyttämään päivittäin. 

Suurimmalta osalta korealaisista puuttuu geeni nimeltä ABCC11, joka aiheuttaa mm. kainaloiden ”pahan” hajun hikoillessa.

Tutkimukset arvioivat, että 97% eurooppalaista ja afrikkalaista geenitaustaa omaavilla ihmisillä taas puolestaan on tämä geeni, mikä aiheuttaa hielle epämiellyttävän tuoksun.

Sama geeni liittyy myös korvavaikkuun. Meillä Suomessa korvavaikku on lähes poikkeuksetta ”märkää” ja tahmaista, kun taas eteläkorealaisilla se on kuivaa korppua. Koreassa matkatessa voitkin bongata kaupasta ”korvaharavoita”, joilla kuivan korvavaikun saa rapsuteltua pois. 

Kuva: Unsplash

.

6. Pariskunta vaatteet ja asusteet

Korealainen deittailukulttuuri on nopeatempoista ja erityisesti nuoret pariskunnat osoittavat seurustelunsa samanlaisilla tai yhteensopivilla vaatteilla ja asusteilla. Markkinoilta löytyy matchaavia kännykänkuoria, takkeja ja kaikkea muuta mitä voikaan keksiä.

Pariskunnat saattavat myös kokonaisten vuosien sijaan juhlistaa merkkipäiväänsä päivien mukaan. Onkin yleistä juhlistaa esimerkiksi 100, 200 ja 300 päivää yhdessäoloa. Osalta saattaa löytyä jopa kännykästä sovellus, joka laskee yhdessä oltuja päiviä.

Kuva: Soompi

.

7. Vanhempien ihmisten puhuttelu

Ikä ja vanhempien kunnioittaminen on korealaisessa kulttuurissa tärkeää. Korealaiset käyttävät usein toisilleen iän mukaan määräytyviä ”titteleitä” nimen sijaan. 

오빠 = (oppa | naisten käyttämä sana vanhemmille miehille

형 = (hyeong | miesten käyttämä sana vanhemmille miehille

누나 = (nuna) | miesten käyttämä sana vanhemmille naisille

언니 = (eonni) | naisten käyttämä sana vanhemmille naisille

Kuva: iStock

.

8. 20 prosentilla korealaisista on sama sukunimi

20 %:lla korealaisista on sama sukunimi: Kim. 

Kim-sukunimen yleisyys selittyy Korean historialla.

Kim-sukunimi oli aikoinaan kuningaskunnan hallitsijasuvulla käytössä ja kun tavalliset korealaiset alkoivat ottaa myöhemmin itselleen sukunimiä, moni korealainen valitsi sukunimekseen jonkin merkittävän klaanin, kuten kuninkaallisen Kim-nimen.

Kim-klaaneja on Koreassa nykyisin noin 300.

Kuva: Unsplash

Lisää erilaisia faktoja tulossa viikon päästä torstaina 29.10.

Seuraa siihen asti blogiamme, sillä julkaisemme nyt K-Beauty Eventin aikana kirjoituksia myös muista aiheista.

.

– Emma & Janika / Bearel

 

K-Beauty Event - Bearel

K-Beauty Event toteutetaan yhteistyössä Korean tasavallan suurlähetystön kanssa. Kampanjan tavoitteena on lisätä korealaisen kosmetiikan sekä Korean kulttuurin tuntemusta Suomessa. 

 

Lue seuraava kirjoitus:

Valtterin ihonhoitorutiini ja ruokavinkki

 

SIIRRY VERKKOKAUPPAAN

 

Jätä kommentti