Toimitus vain 3,90€    |    Äitienpäivä -15%    |    Oma tili    |    Toivelista

Kosmetiikan ainesosat

Raaka-aine tietopankki

Oletko koskaan katsonut kosmetiikkatuotteen ainesosa luetteloa ja miettinyt mitä ne kaikki raaka-aineet oikein ovat? Kaikki ovat joskus olleet samassa tilanteessa ja siksi tarjoamme teille nyt kosmetiikan raaka-aineiden tietopankin, auttamaan myös muitakin kuin kemian asiantuntijoita ymmärtämään, mitä tuotteet oikein sisältävät.

AHA-hapot  kuorivat kuolleet ihosolut pois ihon ylimmältä kerrokselta, tehden ihosta tasaisemman, sileämmän ja pehmeämmän. Alpha hydroxy acids eli AHA-happoja on kuusi erilaista, jotka sopivat erityyppisille ihoille. Hapon molekyylin koosta riippuu sen kyky imeytyä ihoon ja kuoria ihoa. Mitä pienempi molekyyli koko, sitä helpommin se pääsee imeytymään ihoon ja sitä tehokkaampi se on kuorimaan ihoa. AHA-happoja sisältäviä tuotteita tulisi aina käyttää vain iltaisin, sillä ne herkistävät ihoa auringonvalolle. Samasta syystä tulisi myös aina muistaa käyttää aurinkosuojaa, kun ihonhoitorutiini sisältää happoja.

  • Glykolihappo (INCI: glycolic acid) on AHA-hapoista pienimmän molekyylin omaava ja siksi myös tehokkaimmin ihoa kuoriva happo. Kaikista AHA-happoista, glykolihappo on myös kaikkein eniten käytetty.
  • Maitohappo (INCI: lactic acid) on glykolihapon ohella käytetyimpiä AHA-happoja kosmetiikassa. Maitohappo stimuloi kollageenin ja keramidien tuotantoa. Se on myös hellävaraisempi kuin glykolihappo ja suosittu herkän ihon kuorija.
  • Mantelihappo (INCI: mandelic acid) on AHA-hapoista suuri molekyylisin eli se on myös kaikkein hellävaraisin happo. Sen on myös havaittu auttavan ihoa tuottamaan enemmän ihon omia luonnollisia öljyjä, joilla kosteuttaa ihoa. Siksi mantelihappo onkin erityisesti kuivalle ja herkälle iholle sopiva happo.
  • Sitruunahappo (INCI: citric acid)
  • Omenahappo (INCI: malic acid)
  • Viinihappo (INCI: tartaric acid)

Aloe vera (INCI: aloe barbadensis) on kosteuttava ja ihoa rauhoittava raaka-aine, josta hyötyy kaikki ihotyypit. Sopii herkistyneelle ja ärsyyntyneelle iholle kuten ihon polttamalle iholle rauhoittamaan ja hoitamaan sekä rauhoittamaan hyttysen pistoksen aiheuttamaa kutinaa.

BHA-happo eli beta hydroxy acid eli salisyylihappo (INCI: salicylic acid) imeytyy ihohuokosiin ja kuorii niistä kuolleita ihosoluja ja ylimääräistä talia, ehkäisten mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien syntymistä. Salisyylihappo sopiikin epäpuhtauksiin taipuvaiselle, sekaiholle ja rasvoittuvalle iholle. Aivan kuten AHA-happojen kanssa, tulisi myös BHA-hapon kanssa käyttää aurinkorasvaa, sillä iho on herkempi auringonvalolle.

C-vitamiini (INCI: ascorbic acid) on tehokas antioksidantti, josta hyötyy kaikki ihotyypit. Se taistelee vapaita radikaaleja vastaan ja kirkastaa ihoa samalla tasoittaen epätasaista ihonsävyä ja häivyttäen erilaisia pigmentti muutoksia. C-vitamiini myös tehostaa ihon omaa kollageenin tuotantoa.

EGF eli epidermaalinen kasvutekijä on tehokas anti-age raaka-aine. Se stimuloi ihoa uudistamaan itse itseään. EGF siis silottaa hienoja juonteita ja ryppyjä sekä vaalentaa arpia ja esimerkiksi auringosta johtuvia pigmentti muutoksia.

Etanaseerumi (INCI: snail secrection filtrate) on kosteuttava ja ihoa uudistava raaka-aine. Kykenee uudistamaan ja vaalentamaan esimerkiksi aknearpia sekä iästä ja liiallisesta auringon valosta johtuvia pigmentti muutoksista. Soveltuu myös hyvin ikääntyvän ihon hoitoon, sillä ihoa uudistavan kykynsä vuoksi, se silottaa sekä hienoja juonteita että ryppyjä. Etanaseerumi sopii siis hyvin kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti ikääntyvälle iholle ja ihoille, joilla on muita erilaisia iho-ongelmia.

E-vitamiini (INCI: tocopherol) on tehokas antioksidantti, joka suojaa ihoa vapailta radikaaleilta. Kosteuttaa ja silottaa ihoa, häivyttäen juonteita ja ihon pigmentti muutoksia.

Glyseriini (INCI: glycerin) on yhtiä yleisimmässä käytössä olevista ihoa kosteuttavista raaka-aineista, joka sopii kaikille ihotyypeille. Sitoo kosteutta ihon pintaan ja vahvistaa ihon omaa suojaava barrieria.

Hiili (INCI: charcoal powder) on ihon talin tuotantoa tasapainottava ja puhdistava raaka-aine. Se siis sopii erinomaisesti epäpuhtaalle, rasvoittuvalle ja sekaiholle.

Hunaja on erittäin kosteuttava, antibakteerinen ja antiseptinen raaka-aine. Sopii hyvin kosteuttamaan kosteusköyhää ihoa sekä sen antibakteeristen ominaisuuksien takia, se soveltuu erittäin hyvin myös epäpuhtauksista kärsivälle iholle.

Hyaluronihappo (INCI: sodium hyaluronate) on ihoa tehokkaasti kosteuttava raaka-aine. Hyaluronihapon teho perustuu molekyylin kykyyn sitoa itseensä jopa satakertaisesti oman painonsa verran vettä.

Kollageeni (INCI: hydrolyzed collagen) on ihosta luonnollisesti löytyvä ainesosa, joka ylläpitää ihon kimmoisuutta ja nuorekkuutta. Kosmetiikassa käytettynä se tuo iholle kosteutta ja täyteläisyyttä samalla kun se silottaa hienoja juonteita ja tekee ihosta nuorekkaamman näköisen.

Kuningatarhyytelö (royal jelly) ravitsee ja kosteuttaa ihoa samalla tehden ihosta kirkkaamman. Auttaa ihoa uudistamaan itse itseään, tehden ihosta sileämmän ja pehmeämmän. Kuningatarhyytelö on täynnä iholle tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja.

Mehiläisen myrkky (INCI: bee venom) on ihoa kosteuttava ja kollageenin tuotantoa stimuloiva raaka-aine, joka sopii erityisesti ikääntyvälle iholle. Sillä on myös antimikrobisia ja antibakteerisia ominaisuuksia.

Niasiiniamidi (INCI: niacinamide) eli B3-vitamiini toimii kirkastavana ja erilaisia pigmentti muutoksia vaalentavana raaka-aineena. Se myös kosteuttaa ihoa samalla kun se kontrolloi liiallisen rasvan tuotantoa.

Propolis eli kittivaha on antibakteerinen ja tulehdusta lievittävä raaka-aine, jota valmistaa mehiläiset. Eritysesti herkälle iholle ja epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle sopiva propolis rauhoittaa ihoa.

Riisi (INCI: oryza sativa extract) on ollut jo tuhansien vuosien ajan käytössä Aasiassa ruuan lisäksi myös ihonhoidossa sen ihoa kirkastavan vaikutuksen takia.

Rohtosammakonputki (INCI: centella asiatica) on korealaisessa kosmetiikassa hyvin suosittu raaka-aine, josta joskus käytetään myös nimitystä cica. Rohtosammakonputki sopii erityisesti epäpuhtaalle iholle sen ihoa puhdistavien vaikutusten ansiosta.

Taikapähkinä (INCI: hamamelis virginiana) on rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon pelastaja, mutta soveltuu myös hyvin herkälle iholle. Taikapähkinän antibakteeristen ja tulehdusta hoitavien ominaisuuksien lisäksi se auttaa pienentämään ihohuokosia, vähentää mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien muodostumista sekä rauhoittaa ärtynyttä ja kutiavaa ihoa.

Tee puu (INCI: camellia sinensis) on erityisesti akneiholle sopiva raaka-aine. Sillä on antibakteeristen ominaisuuksien lisäksi ihohuokosia supistava sekä tulehdusta lievittävä vaikutus. Sen antibkateeristen ja rauhoittavien ominaisuuksien takia vihreä tee soveltuu hyvin myös esimerkiksi rauhoittamaan hyttysen pistoksista aiheutuvaa kutinaa.